Παρά το γεγονός ότι δηλώνω κινηματογραφόπληκτος (και άμα είμαι και στις κακές μου, σινεφίλ), σας λέω ανερυθρίαστα ότι τον Heath Ledger δεν τον ήξερα κι από το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Τον πρωτοείδα στους Αδερφούς Γκριμ το 2005, όπου δεν τον πρόσεξα και ιδιαίτερα, και δεν τον είδα ούτε στο Brokeback Mountain, ούτε στο I'm not there (τη βιογραφία του Bob Dylan). Οι υπόλοιπες 20 ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος απλώς δεν υπάρχουν για μένα. Μετά το τέλος των γυρισμάτων του Batman: The Dark Knight, κι εν μέσω των γυρισμάτων του "The Imaginarium of Doctor Parnassus" του κορυφαίου Terry Gilliam (Monty Pythons) o Ledger έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο, αφήνωντας (όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις) δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατό του (που δεν μας ενδιαφέρουν εν προκειμένω) και όλη αυτήν την παραφιλολογία περί του "τελευταίου του μεγάλου ρόλου".

Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία του θεάματος (από τους ντόπιους μίζερους καναλάρχες μέχρι τα αδηφάγα στούντιο του Hollywood), συντηρεί την θεαματικότητά της και τα νούμερα που την περιτριγυρίζουν, αντλώντας κάθε σταγόνα αίματος που μπορούν να αποκομίσουν από καθημερινές ή μη ιστορίες. Και αυτό για έναν απλό λόγο. Διότι πουλάει. Διότι ο κόσμος τρέφεται με αυτά και τα "αγοράζει" αφιδώς. Έτσι χωρίς έκπληξη διαπίστωσα ότι μία από της πομπώδεις φράσεις των (ραδιοφωνικών τουλάχιστον) trailer για την ταινία Batman: The Dark Knight, ήταν και το "Δείτε τον Heath Ledger στον τελευταίο ρόλο της καριέρας του"!

Καννίβαλοι, σκέφτηκα. Και δεν το μετανιώνω. Τιποτένιοι πού -όσο κι αν δεχτούμε ότι ο ηθοποιός είναι κάποιος που εκ των πραγμάτων εκτίθεται- δεν δίστασαν να "πατήσουν" πάνω στο θάνατο ενός ανθρώπου, για να χτίσουν μια διαφημιστική καμπάνια. Κρετίνοι...

Μ' αρέσουν τα κόμικς. Τα λατρεύω από μικρός. Κάθε είδους. Τα θεωρώ πραγματικά την 9η Τέχνη. Μ' αρέσουν τα παλιά λατρεμένα της Marvell και της DC, αλλά και όλα τα μεταγενέστερα και πιο "ψαγμένα" που κατά καιρούς δημοσιεύονταν και στις σελίδες της "Βαβέλ" και του "Παρά Πέντε". Είμαι ο μεγαλύτερος fan του Sin City κλπ. Μη σας ζαλίσω άλλο, καταλάβατε. Κάποια στιγμή θα γράψω και μερικά post-αφιερώματα. Έτσι, δεν γινόταν να μην πάω να δω την ταινία. Και ο λόγος που δεν το μετάνιωσα είναι σχεδόν μόνο ένας. Αυτός ο ηθοποιός. Ο ψιλοάσχετος για μένα, ο περίπου "κανένας" Heath Ledger.



Κριτική μιας παραγράφου:
(σε παρένθεση η άποψή μου, εκτός παρένθεσης τα συνήθη)
Η ταινία είχε όλα τα συστατικά ενός blockbuster (ανακατεμένα και ξαναμαγειρεμένα). Σφιχτό σενάριο (τόσο που δεν θυμάμαι τίποτα αν με ρωτήσετε), καταιγιστική δράση (που την έχουμε ξαναδεί σε άλλες 418 ταινίες), φοβερές σκηνές (ο Batman γ@μ@ει και δέρνει ότι υπάρχει αλλά τον δαγκώνει ένας σκύλος και τα παίζει), εφφέ του θανάτου (δηλαδή να νυστάζεις μέχρι θανάτου), ωραίες γυναίκες (οι κομπάρσοι, διότι η Maggie Gyllenhaal ΔΕΝ βλέπεται), υποβλητική μουσική (κορυφαίος ο Hans Zimmer αλλά αυτό ΔΕΝ ήταν το soundtrack του Batman) και τέλος δύο "ιερά τέρατα" της έβδομης τέχνης για να κρατήσουν τα προσχήματα (respect: Michael Caine και Morgan Freeman). Α, έπαιζε κι αυτός που λέγαμε παραπάνω. Ο Ledger. Χωρίς τον οποίο η ταινία θα ήταν το πιο βαρετό 6ο sequel που έχει γυριστεί, από καταβολής κινηματογράφου.
Με μία φράση, ο άνθρωπος σκάρωσε έναν ρόλο και έναν χαρακτήρα, εκπληκτικά αυθεντικό, τρελά υποχθόνιο, γοητευτικά σκοτεινό, παρανοϊκά πανέξυπνο, και αντιεπαγγελματικά αντιιδεαλιστή (οι λόγοι που έκανε ότι έκανε δεν είχαν απολύτως καμία αμερικανιά, απλά γούσταρε), δίχως να αντιγράψει τίποτα από την ερμηνεία του "πολύ" Jack Nickolson, στον οποίο δίπλα στέκεται άνετα και για πλάκα.

Ο Cristopher Nolan έχτισε άθελά του (νομίζω) ένα τρελλό σκηνικό θανάτου, σε μια ταινιά σκοτεινή όσο ό ήρωάς της, και οι υπόλοιποι (παραγωγοί, marketing, διαφημιστικές κλπ.) έστησαν ένα νοσηρό χορό θανάτου, γύρω από το νωπό χώμα του τάφου ενός ακόμα "αδικοχαμένου James Dean" .

Καλή διασκέδαση...

31 Comments:

  1. Athens line said...
    Όλα για τη μονέδα δεν γίνονται τελικά; Ποιος ασχολείται με την τέχνη και αδιαφορεί για το χρήμα;
    Άμα κάτσει και ένα σκανδαλάκι στα γυρίσματα το κέρδος απογειώνεται.
    Φαντάσου τώρα ολόκληρη αυτοκτονία τι θα προκαλέσει.
    Εδώ οι δικοί μας οι καραγκιόζηδες εκμεταλεύονται το φόνο του ηθοποιού γιατί δεν έχουν θέματα για το καλοκαιρινό δελτίο.
    Mara Lisha said...
    Ένα από τα πιο όμορφα άρθρα για ταινία που διάβασα ως τώρα. Μου αρέσει και μένα ο κινηματογράφος και τα κόμικς. :)
    Ο Αυστραλός έπαιξε σε πολλές ταινίες. Μου άρεσε ιδιαίτερα στον Πατριώτη πλάι στον Mel Gibson και στα Τέσσερα Φτερά. Εκεί τον ξεχώρισα.
    Μου άρεσε επίσης ο τρόπος που απεικόνισες την πραγματικότητα. Η ταινία διαφημίστηκε από τον θάνατο ενός ηθοποιού και «έσπασε ταμεία».
    Συμφωνώ μαζί σου, πως ήταν πολύ καλός στον ρόλο του και γι’ αυτό θα πρέπει να θυμόμαστε την συγκεκριμένη ταινία…
    Spy said...
    @ ρόλοι ζωής:
    Έχετε δίκιο. Tι άλλο να προσθέσω; Tα είπα όλα στο ποστ.


    @ mara lisha:
    Eλπίζω πάντως αυτό να μην τους δώσει τίποτα περίεργες ιδέες και αρχίσουν να τους "καθαρίζουν" μετά επί τούτου...

    (προφανώς αλληλοσχολιαζόμαστε αυτή τη στιγμή)
    konstantinos said...
    Την ταινία θα την έβλεπα γιατί μου αρέσει η αισθητική του Nolan (βλέπε Memento) και γιατί δε φάνηκε καρναβαλάκι στο trailer-όπως η άλλη με Schwarzenegger και λοιπούς.

    E, λοιπόν, ο Heath Ledger είναι όλα τα λεφτά! Μια καταπληκτική, σκοτεινή και τρελαμένη ερμηνεία που πράγματι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από του Nicholson! Θα έλεγα, μάλιστα, ότι την ξεχώρισα!

    Κατά τ'άλλα, συμφωνώ επιπλέον...Η μέγιστη εκμετάλλευση των πάντων!
    ο αποτέτοιος said...
    εγώ με τον τύπο δεν έχω ασχοληθεί, μόνο ακουστά τον έχω και κυρίως λόγω του θανάτου του. είναι και αυτός ένα από τους πολλούς που καταστράφηκαν (ή τους κατέστρεψαν) για λόγους θεάματος.

    και όσο για αυτό που είπατε "να τους θανατώνουν επίτηδες", ε, δεν είναι και σενάριο επιστημονικής φαντασίας. άμα το καλοσκεφτείς κάπως έτσι γίνεται στην τελική.


    και δεν υπάρχει λογος να σας ταράζουν κοινοτυπίες (πρέπει να κάνω ένα ποστ μια μέρα για τις κοινιτυπίες) του στυλ "δείτε τον στον τελευταίο ρόλο της καριέρας του". η εκμετάλευση είναι μέσα στο παιχνίδι του μάρκετινγκ. εδώ παίζονται εκατομύρια δολλαρια, τι λέμε τώρα.
    aKanonisti said...
    Ηθελα να την δω...αλλά τώρα...θα πάω οπως+δήποτε...
    Μακάρι να βρω κανέναν θερινό μόνο.. γιατι με χαλάει να βλεπω ταινία χωρις διάλειμα..και χωρίς τσιγάρο...

    Υ.Γ.δεν μπορώ να γελάσω... ήσασταν σοβαρότατος και εξαίρετος.... οπότε.. ενα μικρό χαμόγελο.. θα σας σκάσω μόνο... για καληνύκτα...
    Spy said...
    @ konstantinos:
    Xαίρομαι που συμφωνείτε, που χαιρόμαστε όταν συμφωνούμε για τις συμφωνημένες χαρές που χαρούμενες συμφωνούν με τη συμφωνάι χαράς, η οποία σψιδ*&^T{_+θη φεςφ[AIΘΨHΣ....
    (πάει το 'καψα τελείως...)


    @ αποτέτοιος:
    "Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν" ένα πράμα δηλαδή;
    Mόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με άλογο.
    Kαι ΔEN πρόλαβε να γεράσει...
    (και να σκεφτείτε ότι ασχολούμαι με το marketing επαγγελματικά...)


    @ akanonisti:
    Xαστούκι πρέπει να μου σκάσετε...
    μπας και ξυνήσω... διότι είμαι ακόμα στη δουλειά... και με παίρνει ο ύπνος πάνω στο... πλη...κτρο...λογ...χχχ...ζζζ.χχχρρρ...
    aKanonisti said...
    Εγώ να δείρω εσας????
    ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ!!!!!!

    (ένα ποτάκι θέλετε???εγω είχα πάντα στο γραφείο ποτά όταν ξενυκτούσα...)
    Spy said...
    Ποοοτάαακιιιιιι... χικ...
    ενοοοοείιιιτε...χικ το πράαααγμα μεεε... χικ... το αλκοοοοοόλ μέσα;;;

    Xικ, χικ!
    (τα βλέπω διπλά, και τα πίξελ, και τα χικ!)
    brainwaves said...
    Θέλω να δω την ταινία αυτή τη βδομάδα, πριν φύγω για διακοπές!

    Η διαφήμιση θα πατήσει σε οτιδήποτε πουλάει περισσότερο για να βγουν περισσότερα euro!

    Ευτυχώς, ορισμένοι δέκτες διαθέτουν κριτικό αυτί και ορισμένοι εκ των ορισμένων διαμαρτύρονται με τρόπους ιδιαίτερους, όπως ο καθένας μπορεί, π.χ. μέσα από ένα post σ' ένα blog!

    Μπράβο spy!
    apos said...
    Όπως ίσως γνωρίζεις, λατρεύω και εγώ τα κόμικ (υπερήφανος για τους συμπατριώτες μου και δεν μιλώ μόνο για τον Quino) και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην δω την ταινία. Συμφωνώ πάνω-κάτω. Στα «πάνω» οι ερμηνείες του Λέτζερ (ένας γλυκύτατος άνθρωπος στο ρόλο του διεστραμμένου) και των ιερών τεράτων Μάικλ Κέιν και Γκάρι Όλντμαν (αυτός ο άνθρωπος!), ο Νόλαν του Memento, που είναι εξαιρετικά αγαπημένη ταινία, η σκοτεινή ατμόσφαιρα. Στα «κάτω» ο αποστειρωμένος Κρίστιαν Μπέιλ (εμένα δεν με τρελλαίνει) και η κάκιστη συμπρωταγωνίστρια. Τώρα για το αν έχει τα γνωστά στοιχεία που ορίζουν την «αμερικανιά» στον κινηματογράφο, ΟΚ, αυτό είναι δεδομένο και δεν το σχολιάζω ποτέ. Ξέρουμε τι πάμε να δούμε και το δεχόμαστε ή το απορρίπτουμε (Αλλό να είσαι ξυνός, άλλο να είσαι εμπαθής).
    L' Aesthete Soleil said...
    O Heath Ledger ξεχώρισε ήδη από τον χορό των τεράτων στο ρόλο του καταθλιπτικού. Η ερμηνεία του στο Brokeback ήταν απλά ξεχωριστή. Σπαρακτικά εσωστρεφής. Και φυσικά στο ρόλο του joker είναι κλάσεις ανώτερος από την καρικατούρα του Jack.
    PN said...
    Έχω μια άρνηση να πάω να δω την ταινία ακριβώς για τους λόγους που περιγράφεις στο κειμενό σου. Νομίζω ότι όλη αυτή η τρελή επιτυχία της είναι απόροια του τραγικού θανάτου του Ledger. Αν δεν ήταν στη μέση αυτή η εξέλιξη δε νομίζω ότι θα πήγαινε και τόσο καλά. Παίζει να πήγαινε και λίγο άπατη.

    Γι' αυτό όπως είχα γράψει και σε κάποιο blog, από εδώ και πέρα σε κάθε ταινία θα σκοτώνουμε και έναν πρωταγωνιστή.
    Spy said...
    @ brainwaves:
    Δείτε την και τα ξαναλέμε. Η ιατρική σας άποψη έχει σαφώς βαρύνουσα σημασία.


    @ apos:
    Μόλις τέλειωσα το post είδα ότι ξέχασα να αναφέρω τον υπέρτατο Gary Oldman (απλά ασύγκριτος ηθοποιός γενικότερα, δεν ξέρω αν είχες δει την ερμηνεία σταθμό στο "Leon"). Όσο για τον Κρίστιαν Μπέηλ θα μπορούσε να είναι και καλύτερος αν και νομίζω ότι τον περιόρισε δραματικά ο συγκεκριμένος ρόλος.
    ο αποτέτοιος said...
    πολύ σωστό αυτό με τα άλογα.

    ασχολείστε με το μάρκετινγκ; προσέχετε και εσείς μη μπλεχθείτε σε τίποτα συμφέροντα πολλών εκατομυρίων και σας χάσουμε όπως χάσαμε και το μπλογκ σας!

    (ο ένας από τους δυο να λείπει πάει στο διάολο, αλλά και οι δύο καταστροφή!)
    ο αποτέτοιος said...
    α και με γεια τη νέα καρτποστάλ
    Spy said...
    @ L' Aesthéte Soleil:
    Καλωσήρθατε αγαπητέ μου. Σας έχω συναντήσει πολλάκις σε άλλα blogs και κυρίως στης one happy dot, έχω επισκεφθεί και το δικό σας ορισμένες φορές, αλλά δεν αξιώθηκα να γράψω κάτι της προκοπής.
    Επί του προκειμένου, μάλλον θα σεβαστώ την άποψή σας διότι α) όπως είπα δεν έχω δει παρά μία μόνο ταινία ακόμα με τον ηθοποιό και β) πρόσεξα ότι έχετε και "memorial" στο blog σας οπότε υπέθεσα αυθαίρετα ότι κάτι παραπάνω θα ξέρετε για την καριέρα του και την ποιότητά του...


    @ vk:
    Φοβερή πρόταση, αλλά αν το κάνουμε αυτό, σε πέντε-έξι μήνες δεν θα έχει μείνει και κανένας για να παίξει στις υπόλοιπες...
    Spy said...
    @ αποτέτοιος:
    Καλά, ας μπλεχτώ σε συμφέροντα πολλών (τονίζω: πολλών) εκατομμυρίων) και σας φτιάχνω εγώ μετά 15 blogs να έχετε να διαλέγετε!

    Α, κι ευχαριστώ για την καρτ ποστάλ. Το $%^*^%$# έχει βαλθεί να με κάνει να πάθω παράκρουση. Κοίτα που πήγε...
    Θα πεθάνω...
    aKanonisti said...
    Μόνο εκατομμυρίων??
    Εσας σας αξίζουν δισεκατομμυρίων...
    Ας είχα την κοκα κολα... και προτού την κλείσω... θα σας έδινα την καμπάνια της...

    (φάτην αποτέτοιε!!!!χαχαχαχαχαχα στις υπερβολές... δεν παίζομαι...)
    manetarius said...
    Έφυγααααα.....για σινεμαδάκι!
    Naf said...
    Εγώ πάντως δεν μπορώ να διαλέξω...
    ιδιαίτερα μετά και απο αυτό το βιντεάκι που κυκλοφορεί...(τι άλλο θα βγάλουν!)
    http://www.youtube.com/watch?v=dqAvubu70Yc&feature=related

    Μπορώ να πώ όμως οτι, σχτικα με το score της ταινίας, όσο κι αν αγπάμε Zimmer....Danny Elfman ROCKSSSS

    http://www.youtube.com/watch?v=z-7ou2QP95U
    Naf said...
    Α και για όσους ενδιαφέρονται ηδού και η λίστα με όλες τις ταινίες so far

    The Dark Knight (2008) By Christopher Nolan με Christian Bale
    Batman Begins (2005) Βy Christopher Nolan με Christian Bale
    Batman & Robin (1997) By Joel Schumacher με George Clooney
    Batman Forever (1995) By Joel Schumacher με Val Kilmer
    Batman Returns (1992) By Tim Burton με Michael Keaton
    Batman (1989) By Tim Burton με Michael Keaton
    Ανώνυμος said...
    Η πιο εμπεριστατωμενη κριτικη ταινιας που εχω διαβασει.... Παρ ολα αυτα δεν προκειται να την δω. Οπως κανω με οποια ταινια διαφημιζεται τοσο εντονα...Ετσι, για το γαμωτο.
    Spy said...
    @ akanonisti:
    Tο "προτού την κλείσω" μ' άρεσε!!!


    @ manetarius:
    Έτσι όπως το 'πατε, νόμιζα ότι φεύγατε για διακοπές και... τρόμαξα!


    @ naf:
    Eυχαριστούμε ιδιαιτέρως την υπηρεσία ενημέρωσης θεατών της Warner Bross, για την έγκαιρη συμμετοχή της στο τηλεπαιχνίδι μας...


    @ ασημώνης:
    Δεν κάνετε κι άσχημα εδώ που τα λέμε...
    Άλλωστε αυτοί που έχουν τα DVD clubs τι θα κάνουν; Kλέφτες θα γίνουν;
    demetrat said...
    εγώ πάλι δεν θα πάω να δω την ταινιούλα, μόνο και μόνο γιατί τη διαφήμισαν τοιουτοτρόπως,και επειδή μου άρεσε και ο ηθοποιός.
    Όντως ήταν πολύ καλός στους ρόλους που έπαιξε ο έρημος.
    Το πακετάκι χόλυγουνδ ;ουδεμία έκπληξις.
    Κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του.
    δ
    Ανώνυμος said...
    Πέρασα να αφήσω τα τελευταία νεκρά κύταρρα του μυαλού μου σε αυτήν την πόλη.Από αύριο μετακομίζω σε άλλη και θα κάνω 6 ολόκληρες μέρες! για να επανέλθω. Ελπίζω να τα κρατήσετε δροσερά για την επόμενη κλωνοποίηση.Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και επιφυλάσσομαι για να διαβάσω μόλις γυρίσω τα επόμενα απανθίσματα της σοφίας σας.
    Spy said...
    @ demetrat:
    Τι να σας πω κι εγώ τώρα;
    Από μια άποψη πάντως, καλά θα κάνετε.


    @ island:
    Εγώ προσωπικώς, η σοφία μου και τα απανθίσματά της σας χαιρετίζουμε συντροφικά και σας διαβεβαιώνουμε ότι τα νεκρά εγκεφαλικά σας κύταρα μπορούν να αισθάνονται απολύτως ασφαλή εδώ. Δεν έχουμε θεσμοθετήσει (ακόμα) ως blog την καύση κυτάρων.
    Ανώνυμος said...
    na pou prostethike allo ena blog ston fakelo blogs ton bookmarks mou!!!

    den se xero den me xereis ipofero ki ipofereis...pou leei ki o zikos!!!

    peirazei pou den tha sholiaso to post?

    apla na po...

    enas romantikos anthropos mporei na ehei apisteuto humor kai na min masaei mia...
    giati kamia fora to romantikos stis meres mas to parermineuoun....

    etsi se vlepo ego apo ta grammena alla kai ta sholia sou!!!

    kai apla sholiazo...horis logo...
    Spy said...
    @ panos:

    Κάνετε ότι αγαπάτε εδώ μέσα.
    Χώρο έχουμε για όλους.
    (έχω κάνει ειδική συμφωνία με την υπηρεσία "blogger" και μου έχουν παραχωρήσει σουίτα...)
    She said...
    Κατά την γνώμη αυτή η ταινία ήταν ο Heath Ledger! Ήταν το άλφα και το ωμέγα αυτή η σκοτεινή, σατανική ερμηνεία του (και ας πήγα για να δω ξανα τον Christian Bale)! Μπράβο Spy πολύ ωραίο ποστ, θα χαρώ να διαβάζω και αφιερώματα σε κόμικ και σε άλλες ταινίες!
    brainwaves said...
    Την είδα την ταινία και ναι... θα συμφωνήσω. Ήταν εξαιρετικός ο Heath Ledger. Γενικά, καθόλου κακή ταινία, αν και με ορισμένα δυσνόητα σημεία. Το τέλος, ωστόσο, χωρίς κάθαρση...

    xxx

Post a Comment



My personal songs:


Land GigsQuantcast

 

Blogger Template | Created by: Spy