Παρακινημένος από το post του exoaptonkyklo με τίτλο: Είστε έτοιμοι; Το Αντάρτικο Πόλεων ξεκίνησε!
Αναδημοσιεύω από τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 08/06/2008 το άρθρο της Μαρίας Μακρίδου:

"Οι Ρομπέν των πόλεων του 2008"
Ακτιβισμός με φαντασία και όραμα.



Η φαντασία εξακολουθεί να απουσιάζει από την εξουσία, όπως και το Μάη του ’68, που οι οργισμένοι φοιτητές επινόησαν το σχετικό σύνθημα. Συντροφεύει, όμως, κάθε νέα μορφή ακτιβισμού, σε μια εποχή κατά την οποία καταγράφεται μια έκρηξη κινημάτων στη Δύση, με κεντρικούς άξονες: την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος και τον «πράσινο» καταναλωτισμό. Αυτός ο «χείμαρρος» νέων κοινωνικών ρευμάτων δεν αποτελεί μόνον προϊόν μιας κοινωνίας που γίνεται όλο και λιγότερο φιλική προς τον πολίτη, αλλά και προϊόν της γιγάντωσης του Διαδικτύου, το οποίο διευκολύνει τη συσπείρωση ατόμων που μοιράζονται τα ίδια ιδανικά.
Από τους… σκουπιδοφάγους Freegans μέχρι τους… Αντάρτες Κηπουρούς, το αφιέρωμα, το οποίο ακολουθεί, εξετάζει μερικά από τα πιο πρωτότυπα κινήματα.

FREEGANS: FREE (δωρεάν) + VEGANS (χορτοφάγοι)
Γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 στις ΗΠΑ, αλλά έκτοτε έχει κατακτήσει Λατινική Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Οι οπαδοί του προσπαθούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αγοράζοντας όσο λιγότερα αγαθά μπορούν, όχι λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά από άποψη. Προμηθεύονται ό,τι χρειάζονται, από τα «αστικά βοσκοτόπια» -δηλαδή τους κάδους απορριμμάτων- της κοινωνίας της αφθονίας. Ακόμη και τα τρόφιμά τους! Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκφράζουν την αντίδρασή τους στην καπιταλιστική οικονομία, που είναι προσανατολισμένη στο κέρδος, εις βάρος των δικαιωμάτων των ανθρώπων και των ζώων.
FOOD NOT BOMBS (ΤΡΟΦΗ, ΟΧΙ ΒΟΜΒΕΣ)
Πρόκειται για ένα κίνημα παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και κερδίζει διαρκώς έδαφος. Εθελοντές συγκεντρώνουν όσα τρόφιμα πετούν σούπερ μάρκετ, υπαίθριες αγορές και εστιατόρια, και με αυτά ετοιμάζουν γεύματα κατάλληλα για χορτοφάγους και τα σερβίρουν σε αστέγους, ανέργους και επαίτες. Σκοπός του κινήματος είναι να δείξει ότι αν οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις επένδυαν τόσο χρόνο και χρήμα για την εξάλειψη της πείνας από τον πλανήτη όσο επενδύουν στους πολέμους, τότε κανένας άνθρωπος δεν θα πείναγε…
CRITICAL MASS (ΖΩΤΙΚΗ ΜΑΖΑ)
Σε πολλές μητροπόλεις του κόσμου, ποδηλάτες και οδηγοί… οχημάτων που κινούνται με την ανθρώπινη δύναμη, την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα, συγκεντρώνονται κατά δεκάδες σε ένα σημείο της πόλης και κάνουν αισθητή την παρουσία τους, πραγματοποιώντας βόλτες με ή χωρίς προορισμό. Σκοπός τους είναι να δείξουν πόσο αφιλόξενη είναι η πόλη γι’ αυτούς, αφού στους δρόμους της κυριαρχούν τα αυτοκίνητα. Το κίνημα είναι παγκόσμιο και έχει κατακτήσει και τους Ελληνες ποδηλάτες.
RECLAIM THE STREETS (EΠΑΝΑΚΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ)
Κίνημα παρόμοιο με το προηγούμενο, αλλά με έντονη πολιτική χροιά. Ακτιβιστές κλείνουν κάθε τόσο κομβικά σημεία της πόλης, για να διεκδικήσουν συμβολικά κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι θεωρητικά ανήκουν σε όλους τους πολίτες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διαμαρτύρονται κατά της παγκοσμιοποίησης, των πολυεθνικών και το κυρίαρχο μέσο μετακίνησης: το αυτοκίνητο.
FREE SHARING (ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ)
Oλο και περισσότεροι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες στρέφονται στην ανταλλαγή αγαθών μέσω Διαδικτύου, σε μια προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν χώρο, χρόνο χρήμα, αλλά παράλληλα να βοηθήσουν και τον πλανήτη. Ιστοσελίδες όπως η Freecycle, η Craigslist, φιλανθρωπικές αγορές όπως η Really Free Market ή η Freemeet, αλλά και τα καταστήματα Freestores σε ΗΠΑ και Βρετανία επιτρέπουν σε κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη να ανταλλάξει κάτι δικό του, που του είναι άχρηστο, με κάτι το οποίο χρειάζεται.
GUERILLA GARDENING (ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ)
Ρεύμα με στενούς δεσμούς με το περιβαλλοντικό κίνημα. Ακτιβιστές, «οπλισμένοι» με φτυάρια, τσουγκράνες, χώμα, φυτά και σπόρους, εξορμούν τα βράδια στα αστικά κέντρα και ομορφαίνουν εγκαταλελειμμένα σπίτια ή πρώην βιομηχανικές περιοχές, μετατρέποντάς τα σε πανέμορφους κήπους.
HAMBURG FOR FREE (TO AMBOYΡΓΟ ΔΩΡΕΑΝ)
Toπικό κίνημα του Αμβούργου, το οποίο έγινε παγκόσμια γνωστό τον Απρίλιο του 2006.
Τριάντα ακτιβιστές του ντυμένοι με αστείες στολές γνωστών ηρώων των κόμικς, όπως π.χ. ο Σούπερμαν, εισέβαλαν σε ντελικατέσεν και, αφού φόρτωσαν καρότσια με πανάκριβες λιχουδιές, έγιναν καπνός… Μέσω της ιστοσελίδας τους, ανακοίνωσαν ότι τα διέθεσαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Συνεχίζουν τη δράση τους μέχρι σήμερα, αλλά με λιγότερο θεαματικά χάπενινγκ. Προφανώς, οι ακτιβιστές που έπραξαν κάτι ανάλογο, πριν από μερικές μέρες, στα Εξάρχεια άντλησαν έμπνευση από αυτούς.
INDEPENDENT MEDIA CENTER (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΜΕ)
Διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων αριστερής ιδεολογίας, το οποίο δίνει τη δική του διάσταση στην κοινωνική και πολιτική ειδησεογραφία, στην ιστοσελίδα του (http://www.indymedia.org/). Συνδέεται στενά με το Κίνημα Παγκόσμιας Δικαιοσύνης, που κριτικάρει έντονα το νεοφιλελευθερισμό.
ΕUROMAYDAY (ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ)
«Precarious» σημαίνει «επισφαλής» και αποτελεί λέξη-κλειδί τόσο για το εν λόγω κίνημα όσο
και για το καθεστώς των εργαζομένων όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Αγκαλιάζει τους Chainworkers (υπάλληλοι αλυσίδων καταστημάτων), αλλά και τους Brainworkers (εργάτες της γνώσης). Τους βοηθά να δικτυωθούν, μεταξύ τους, με τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα -τοπικά και πανευρωπαϊκά-, καθώς και με νομικές ομάδες, οι οποίες τους ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους.
ΗOMES NOT JAILS (ΣΠΙΤΙΑ, ΟΧΙ ΦΥΛΑΚΕΣ)
Αμερικανική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν ως αποστολή να επιδιορθώνουν εγκαταλελειμμένα ή ερειπωμένα σπίτια και να τα μετατρέπουν σε ξενώνες για αστέγους ή οικογένειες μεταναστών. Κάτι αντίστοιχο με το «Squatting», το οποίο αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας των Freegans και προβλέπει την «ανακύκλωση» στέγης για κοινωφελείς σκοπούς.

3 Comments:

  1. wilma said...
    ωραίες ιδέες ε? Να σου πω αυτό με το Guerilla gardening το είχα δει σε μια ταινία με τη Γούπι Γκολντμπεργκ (τέλος πάντων όπως τη λένε). και μου είχε φανεί σαν μια κίνηση αμερικανιάς στο πλαίσιο της ταινίας. Πολύ χαίρομαι που τελικά είναι κάτι πολύ παραπάνω.
    Δεν το ξεκινάμε? Προτείνω τον Κάτω Μαχαλά για αρχή ;)
    Spy said...
    Oυάου!!! O πρώτος αναγνώστης (άντε σχολιαστής) αυτού του post! Kυρία wilma μου με εντυπωσιάζετε.

    O Kάτω Mαχαλάς έχει ήδη πολύ πράσινο. Nα ξεκινάγαμε από τα Kάτω Πατήσια καλύτερα;
    wilma said...
    όι! (χωρίς χ). Εμένα στον κάτω Μαχαλά με έστειλες, την περιοχή μου θα φτιάξω πρώτη.

Post a Comment



My personal songs:


Land GigsQuantcast

 

Blogger Template | Created by: Spy